tarafından ~Huysuz Prenses~ Cuma Ağus. 20, 2010 10:00 pm
8 - Alkol… Olmalı mı? Olmamalı mı?
Yaz aylarında, tatil psikolojisiyle özellikle geceleri alkol tüketimi fazla olur. Alkolün aşırı miktarlarda tüketimi kalp sağlığına ve karaciğere zarar vermesinin yanı sıra, kilo almaya da neden olur. Vücutta dolaşımı bozarak ödemi arttırır. Yazın alkollü içecek içmeden geçer mi diyenlerdenseniz, içtiğiniz alkollü içeceğin çeşidine ve miktarına dikkat etmeli ve alkollü içeceklerle birlikte bol su içmelisiniz. Alkol, mutlaka tok karna, yemeklerle veya fındık, fıstık, beyaz peynir gibi yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir. Alkolün protein ve yağlı yiyeceklerle birlikte ve bol su içilerek tüketimi, emilimini yavaşlatır
9 Öğünlerinizin glisemik indeksini azaltın…
Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürürler. Kan şekerinin hızlı düşmesi, yoğun açlıkla veya tatlı krizleri ile son bulur. Besin seçimlerinizde “beyaz”lar yerine “kahverengilere” yer vermeniz (kahverengi pirinç, makarna, şeker gibi), öğünlerinizde karbonhidratlı besinler yanında proteinli besinleri tercih etmeniz ve salatanıza az miktarda zeytinyağı eklemeniz, öğünlerinizin ve diyetinizin glisemik indeksini azaltarak açlık hissiyle yaptığınız mücadelede size destek olacaktır.
10 - Light deyip geçmeyin, light deyip seçmeyin…
Daha az enerji içerdiği düşüncesi tüketimi arttırır. Light ürünler doğal versiyonlarına nazaran daha az enerji içerseler de, bu tür yiyeceklerin ve içeceklerin bir sonraki öğünde tüketilen besin miktarını arttırdığına dair veriler vardır. Bilim uzmanları araştırmalarına devam ederken, siz de haftada 2 kezden fazla light içecek tüketmemeye özen gösterin
11 Zararsız atıştırmalar, aslında zararlıdır…
Çok yaptığımız hatalardan birisi de küçük atıştırmalardır. Çeşidin bol olması atıştırma isteğini arttırır. “1 lokmadan bir şey olmaz!” demeyin. Yapılan bazı araştırmalarda, bir lokmalık atıştırmaların günlük enerji alımını yüzde 5 ila 10 ölçüsünde arttırdığı gösterilmiştir. Günlük aldığınız enerjiyi yüzde 5 ila 10 azaltmak sizin elinizde!
12 Doğru seçimlerle açık büfeler artık düşman değil…
Yaz aylarında kilo almaya sebep olan nedenlerden biri de açık büfelerde doğru seçimler yapmamaktır. Açık büfelerde çok fazla miktardaki besin tüketimi, kızartma, kavurma gibi yüksek yağ içeriği olan yiyeceklerin tercih edilmesi, ağır hamur tatlıları ve aşırı alkol kilo alma nedenlerindendir. Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış az yağlı etleri, yoğurdu ve tam buğday unundan ekmekleri, pilav, makarna gibi diğer tahıl ürünlerini ölçülü miktarda almak, bol salata ile süslemek sağlıklı ve formda kalmak için sağlam bir yoldur. Tatlı seçimi de bir diğer önemli konudur. Ağır hamur tatlıları yerine tüketeceğiniz sütlü bir tatlı, içerdiği kalsiyum minerali ve daha düşük enerjisi ile daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
13 Yazla birlikte kemikler daha güçlü
Ultraviyole ışınlarının cilde teması ile vücutta sentezlenen D vitamini, kemiklere kalsiyum taşınmasında önemli rol oynar. Yapılan çalışmalar,cilde sürülen faktörlü güneş koruyucularının vitamini sentezini azalttığını ortaya koymaktadır. Güneş koruyucuları kullanmaya devam edin, fakat güneşin tehlikeli ışınlarının yeryüzüne daha az geldiği akşam saatlerinde günde 10 dakika güneşlenmeye de özen gösterin.
14 Hareket edin, formda kalın, sağlıklı yaşayın…
Kışın miskinliğini artık üzerinizden atın. Her gün en az yarım saat yapacağınız yürüyüşler forma girmenizde ve formda kalmanızda size yardımcı olacaktır. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan plaj voleybolu, treaking gibi sporlar da enerji harcamanızı arttırarak form tutmanızı, sağlıklı yaşamanızı ve aynı zamanda iyi vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Bol bol yüzerek enerji harcayabilir, yağ yakımını arttırabilirsiniz.
15 Ve yazın vazgeçilmezi: Dondurma…
Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan dondurmadan uzak kalmanız gerekmiyor. Dondurma, kalsiyum ve riboflavin içeriği nedeniyle besin değeri yüksek bir besin. Fakat şeker içeriği nedeniyle miktarlara dikkat etmek gerekiyor. Miktar olarak günde 2 toptan fazla tüketmemeye gayret edin. Enerji içeriği yüksek soslu ve kremalı olanları tercih etmek yerine, taze sütten yapılmış hafif dondurmalarıtüketin.